středa 28. června 2017

Rozkvetlý Krakov

Včera jsme se plní dojmů vrátili z Krakova. Neúmyslně jsme přijeli zrovna v sobotu 24. června, kdy se slavila svatojánská noc. Už od rána jsme potkávali ženy a dívky s věnečky na hlavě a postupem dne jich přibývalo. Poslední si nechaly věneček vytvořit přímo na Rynku Glownym neboli Hlavním náměstí. Zdejší květinářky pracují pod širým nebem. Prodej květin na náměstí má dlouhou tradici a toto právo se dědilo v rodině. Spousta lidí i turistů se soustředila k řece Visle, kde probíhala zajímavá představení a večer byl také ohňostroj.


Celé centrum Krakova je obklopeno parky, takže je můžete obejít ve stínu, což se nám v horkých dnech líbilo. Zeleň, květinové záhony  a zajímavé osázení starých hradeb jsme našli i na hradě Wawel.





Velmi příjemně nám bylo také v univerzitní botanické zahradě. To byla další zelená oáza ve městě.




Dokonce i před solným dolem ve Věličce byl krásný a stinný park. Samotná prohlídka dolu nás opravdu zaujala. Umění řezbářů je nutné obdivovat. Ve velkém sále připomínajícím kostelní loď se nám tajil dech. Vše včetně schodů bylo vytesáno do soli, doplněné pouze stejně šedým dřevěným zábradlím.







Krakov je krásné město. Přesto, že v něm bydlí skoro 800 tisíc lidí a navštíví ho kolem 8 milionů turistů ročně, nepůsobil na nás přelidněně. Nevím, jak je to na Rynku Glownym, ale kdekoli jinde i na turistických trasách, můžete poobědvat za rozumnou cenu. Bydleli jsme blízko centra a prakticky jsme nemuseli použít auto ani jiný dopravní prostředek. Vše bylo v docházkové vzdálenosti. Jen do Věličky je to asi 10 kilometrů.

5 komentářů:

  1. Míšo, právě jsem se rozhodla, pojedu do Krakova. Ještě jsem tam nebyla a stojí to za to. Díky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Diano, Krakov ve mně zanechal strašně příjemný dojem. Pokud možno do Věličky jeďte ve všední den. Mají sice úžasnou organizaci prohlídek, ale zájem je opravdu velký. My jsme tam byli v pondělí a bylo to OK. Zdraví Míša

      Vymazat
  2. Ďakujem Miška za zaujímavú reportáž. Tiež rozmýšľame nad výletom do Krakowa a preto by som ťa prosila o názov hotela, v ktorom ste boli ubytovaní. Vopred ďakujem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Moniko, my na hotely moc nejsme. Měli jsme pronajatý byt přes Booking, Light Apartment, Krowoderska 58. Byt byl hezký.
      Zdraví Míša

      Vymazat
    2. Ďakujem veľmi pekne :-).

      Vymazat