pátek 16. června 2017

Příběh nejslavnější růže

Tato růže je nazývána růží 20. století. V Evropě se jmenuje Gloria Dei, v Americe Peace, v Itálii dostala jméno Gioia.



Byla vyšlechtěna francouzem Francisem Meillandem v roce 1935. Zpočátku nevypadala nijak nadějně, ale později jí vyrašily pevné výhony s tmavě zelenými lesklými listy a hlavně krásným slonovinově bílým květem, který se během kvetení mění ve žlutý s růžovým okrajem.


Před válkou poslal Meilland tuto růži k namnožení do Itálie, Německa a USA. Po celou dobu války nevěděl, jestli růže dorazily na místo určení. Až po válce se dozvěděl její další osud.



Sám šlechtitel ji pojmenoval Mme Antoine Meinlland na počest své matky. Růže byla pokřtěna v roce 1945 v Kalifornii a v Americe se stále používá jméno Peace. 


Růže je nejen krásná, ale na velkokvětou růži neboli čajohybrid i extrémně zdravá. Málokdy trpí černou skvrnitostí a padlím. Kvete opakovaně velkými plnými květy, které jsou odolné dešti. Je také poměrně mrazuvzdorná.


Patří mezi nejprodávanější růže vůbec. Odhaduje se, že se jí prodalo 100 milionů kusů. Také mi kvete na zahradě. A přestože s velkokvětými růžemi moc dobré zkušenosti nemám, tuto mohu opravdu doporučit.

2 komentáře:

  1. Míšo, tuto krásnou růži též vlastním. Jak píšeš, tak je velmi oblíbená a rozšířená, příjemně voní, je vysoká a zdravá. Právě kvůli tomu příběhu jsem si ji koupila, s podtextem podpory světového míru... Úsměvné...ale pravdivé. Mám ji zasazenou hned vedle další velkokvěté růže s názvem Helmut Kohl...asi jsem měla nějaké růžové politické období. Krásný den v zahradě, dnes budou růže krásně vonět.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Diano, kdyby se koupí růže dal zajistit světový mír, mám jich plnou zahradu. Každá máma by to určitě udělala. Jenže mocní tohoto světa jsou nepoučitelní. Kolik nevinných lidí bude ještě muset zemřít, kolik rodin živořit v uprchlických táborech, protože přišli o domov? Smutné téma.
      Zdraví Míša

      Vymazat