čtvrtek 2. listopadu 2017

Čas chryzantém

Chryzantéma je typická podzimní květina. Říká se jí také květina krátkého dne. V těchto dnech se s ní můžeme setkat téměř všude. Vyskytuje se jako řezaná květina do vázy. Je jedna z vůbec nejtrvanlivějších květin k řezu. Pokud ji koupíte (nařežete) ve správný čas, vydrží ve váze i více než 14 dní.



Krásné jsou také mnohé kultivary chryzantémových koulí v květináči. Díky své době kvetení se z nich staly časté dušičkové květiny.







Chryzantéma je sice trvalka, ale její přežití našich zim, je tak trochu sázka do loterie. Klidně jednu dvě zimy vydrží a pak další zimu nepřežije.  Ani přihrnutí zeminou a zakrytí chvojím nemusí stačit. Pokud tedy máte nějakou zvlášť pěknou chryzantému, o kterou nechcete určitě přijít, raději ji na podzim vyryjte a uchovejte ve skleníku, ve sklepě nebo kdekoli v bezmrazé místnosti.



Toto stoprocentně platí pro chryzantémy, které koupíte na podzim v květináči. Kdybyste je během podzimu přesadili do zahrady, nestačí se aklimatizovat ani zakořenit a s velkou pravděpodobností nepřežijí. Lepší bude ji tedy sklidit a vysadit až na jaře. Během roku dobře zakoření a na podzim krásně pokvete. Otázka přezimování ale zůstává opět otevřená.



Jinak jsou chryzantémy na pěstování poměrně jednoduché. Netrpí příliš na choroby, slimáci je také nesežerou. Vyhovuje jim chráněná poloha blízko domu, která zajistí, aby i pozdní odrůdy vykvetly a jejich poupata nespálil první mráz.


Žádné komentáře:

Okomentovat