sobota 18. listopadu 2017

Stromeček v květináči

Určitě jste už někde viděli venkovní vánoční stromeček v květináči a přemýšleli jste, že byste si ho také pořídili. My takový stromeček máme už několik let. Jeho pěstování je poměrně jednoduché.



Základ je koupit opravdu zapěstovaný malý smrček. Možná to nevypadá jako problém, ale dávejte si velký pozor. Hlavně v hobby marketech v předvánočním čase prodávají takové malé smrčky v květináči, které byly pěstovány ve volné půdě a na podzim vyryty. Jejich kořeny byly drasticky zkráceny a stromeček umístěn do květináče. Stává se z něj ozdoba na jedny Vánoce a pro naše účely se vůbec nehodí.



Mnohem lepší bude koupit smrček pěstovaný v kontejneru. Doporučuji navštívit obyčejné zahradnictví a vybrat nějakou kompaktně rostoucí odrůdu. Ptejte se a nechejte si stromeček doporučit.



Takový stromeček dále pěstujeme jako jakoukoliv kytku v  květináči. Vybereme pro něj lehce zastíněné místo a musíme ho poměrně dost zalévat. Smrček určitě potěší, když ho přesadíte do lesní půdy z jehličnatého lesa, ale bude růst v jakékoli půdě. Hnojit ho nemusíte, chcete přece aby přirůstal pomalu a to určitě udělá, protože květináč ho bude v rychlém růstu brzdit.



Důležitá je také příprava na zimu. Aby smrček přežil mrazivé zimní dny, je třeba mu pořádně zateplit kořeny. Já to dělám tak, že vyberu větší květináč a na jeho dno nasypu 3-5 centimetrů jehličí zpod tůje. Vložím květináč se smrčkem a kolem opět zasypu jehličím. Trochu ho posypu i shora. Smrček je teď připravený na nazdobení.



Nazdobený stromeček umístím kolem adventu ke vstupním dveřím, kde bude během zimy vítat návštěvníky. Důležité je za bezmrazých dnů stromeček zalít. Na jaře stromeček vysvobodím ze zateplení a přibližně jednou za 2 roky jej přesadím do trochu většího květináče.

4 komentáře:

  1. Kupuji si ho každý rok znovu a znovu.....ale asi to bude tím, že je to ten s těma ořezanýma kořenama....teda doufám....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Zdeňko, samozřejmě nikomu nebráním kupovat každý rok nový. Ale já moc nemám ráda věci na jedno použití. I ta cena by mě odradila.Jen jsem chtěla ukázat, že se dá pěstovat dlouhodobě stromeček i v květináči a navíc poslouží každý rok jako venkovní vánoční stromeček.
      Zdraví Míša

      Vymazat
  2. Míšo, ty mi čteš myšlenky. O stromečku ke dveřím už delší dobu uvažuju a hledám nějaké info, jak ho správně pěstovat a nezabít. Díky moc za rady :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Dý, jak jsem psala, už ho tak pěstujeme bez problémů několik let. Takže směle do toho! Ať se podaří.
      Zdraví Míša

      Vymazat