sobota 13. ledna 2018

Za sněhem a ledovými sochami na Pustevny

Když v zimě převažují plískanice, je dobré vyrazit na hory za sněhem. A když si u toho můžeme ještě prohlédnout pomíjivou krásu ledových soch, prostě vyrazit musíme. Proto jsme neváhali a v sobotu si vyjeli na Pustevny.



Už cesta slibovala, že na horách bude krásně bílo, ale skutečnost předčila naše očekávání. Čekala nás bílá sněhová pohádka. Přechod z nížiny to byl až neuvěřitelný.



Kdo chtěl vidět sochy, musel se obrnit trpělivostí. Byly umístěné do dvou stanů. U lanovky byly všechny sochy inspirované pohádkou Mrazík. Baba Jaga i její saně, zmrzlá Nastěnka, Mrazík se svou berlou mrazilkou, Ivánek - všichni vyřezaní do ledu do každého detailu.









Druhý stan po cestě na Radhošť skrýval obrovské sochy na motivy Doby ledové. Většina soch byla
nasvícena zevnitř, což umocňovalo výsledný efekt. Před oběma stany se tvořily dost dlouhé fronty, ale myslím, že čekání stálo za to.



Sochy jsou vystaveny ještě příští víkend, takže pokud se tam chystáte autem, doporučuji zanechat auto v Prostřední Bečvě naproti restauraci Zavadilka, popojít kousek přes cestu a směrem na Pustevny je zastávka autobusu, který vás vyveze nahoru. Autem se dostanete stejně jen o kousek dál, kde budete muset zaparkovat na louce. Pak přijede autobus od Zavadilky, do kterého se všichni lidé nemají šanci směstnat.



Samozřejmě můžete také vyjet z Trojanovic lanovkou nebo vyjít asi 6 km pěšky z Prostřední Bečvy.   


8 komentářů:

  1. Ahoj Míšo, na ledové sochy na Pustevny jsme se vypravili před devíti lety lanovkou s dvouletým dítětem a kojencem. Byl to nezapomenutelný zážitek. Čekali jsme čtyři hodiny ve frontě na lanovku, na lanovce foukal ostrý ledový vítr, že brečely nejen děti a nahoře všude tolik lidí, že jsme se nevlezli ani do hospody na teplou polévku. Tenkrát byly vystaveny snad jen tři ledové sochy a byli jsme z toho natolik zklamáni, že už nás tam nikdy nikdo v tento čas nedostane :-)) Jediné plus bylo, že jsem si to dolů se synem frčela na saních, smáli jsme se celou cestu dolů..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Zuzko, tak to musel být opravdu zážitek. Lanovku v lednu nedoporučuji ani dospělým. Samozřejmě na Pustevnách je to v těchto dnech jako na Václaváku. Proto jsem napsala schůdný postup, jak se v případě zájmu dostat nahoru. My jsme jeli autobusem už od Zavadilky a opravdu jsem litovala ty davy lidí, kteří se do autobusu snažili dostat až u záchytného parkoviště. Naštěstí hospod je tam dnes mnohem víc, manžel a starší syn šli nahoru pěšky a hned v jedné našli místo. Dolů jsme šli pěšky všichni.
      Zdraví Míša

      Vymazat
  2. Zábery ako z ruskej rozprávky :-). Pravá zima a majstrovské sochy. U nás v Tatrách to máme tiež na Hrebienku. Minulý rok sme sa boli pozrieť. Trošku mi tiež vadilo to množstvo ľudí a dlhé rady a preto sme lanovku radšej vynechali a vyšlapali si pešo.Ale stálo to za to. Prajem pekný začiatok týždňa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Moniko. Lidí se přišlo podívat hodně, ale dalo se jim celkem vyhnout. Rozhodně to byl pro nás hezky strávený den v kouzelné atmosféře. V Tatrách jsem už dlouho nebyla, mám na ně taky krásné vzpomínky. Pěkný zimní čas přeje Míša

      Vymazat
  3. Páni, to je nádherná zima, jako z pohádky. U nás už také trochu nasněžilo, ale jestli to vydrží, těžko říct.
    Přeji krásný večer. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Dášo, škoda, že je zima v posledních letech na sníh tak skoupá. Také mám ráda bílou zimní pohádku. Nezbývá, než se za ní vydat na hory. Teď máme bílo i na zahradě, ale také myslím, že za pár dní bude po všem.
      Pěkný zimní čas přeje Míša

      Vymazat
  4. Tak Míšo, tohle je opravdu nádhera, jak sochy, tak fotky z krajiny. Nádhera. Přeji pěkný víkend.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá EvaLuno, opravdu jsme si připadali, jako bychom se ocitli v pohádce Mrazík. Ani fronty na sochy nás nemohly rozházet.
      Krásný víkend. Míša

      Vymazat