neděle 10. září 2017

Čas sázet narcisy

Na září se vždy moc těším. V obchodech se totiž objeví cibuloviny, tedy narcisy, tulipány, krokusy, modřence, bledule a spousta dalších na jaře kvetoucích cibulnatých květin. Nabídka je každým rokem větší a větší a záleží jen na našem vkusu a peněžence.


Já rozhodně neodolám. Ostatně už teď čekám balík s kosatci, denivkami, narcisy, tulipány, okrasnými česneky a modřenci. Ale stejně ještě prošmejdím všechny obchody od zahradních center, přes hobbymarkety až po běžné obchody, abych si vybrala to nejlepší z jejich nabídky.
Mám výhodu, že mám velkou zahradu a vždy se najde místo, kam cibulky zasadit. Jen mám jenom jedny ruce a na to musím myslet.



Zatímco na tulipány je ještě čas, cibule narcisů by se měly zasadit právě v září popřípadě v první polovině října. Potřebují totiž k zakořenění vyšší teplotu, ideálně kolem 12-14 stupňů Celsia. Jako skoro pro všechny cibulnaté rostliny platí, že by se měly narcisy sázet do hloubky asi 2,5 x větší než je velikost cibule. Do těžších půd mělčeji, do lehčích hlouběji.



Pokud je budete sázet později, bude dobré je namulčovat vrstvou kompostu, listí, případně rašelinou do výšky asi 10 centimetrů. Stejně byste měli postupovat u choulostivých odrůd  (plnokvětých, velkokvětých) narcisů, pro které můžou být naše mrazy bez sněhu příliš silné. O tom jsem se přesvědčila sama, když jsem během jedné zimy přišla asi o třetinu těch nejkrásnějších narcisů.



Existují také zcela nemrazuvzdorné narcisy. Ale na to byste měli být upozorněni na obalu. Často jde o tzv. vánoční narcisy. Sadí se do nádob, které se uloží do chladu nebo nechají venku, ale ne na mrazu. Po přenesení do teplé místnosti pak kvetou asi za 6 týdnů. Ještě jsem to ale nezkoušela.

Nízké malokvěté narcisy se také dají kdykoli přesadit. Takže je můžete použít do jarních truhlíků nebo nádob. Prostě je (i nakvetené) vyryji ze zahrady a zasadím, kam potřebuji. Po odkvětu je zasadím zpět do zahrady.



Narcisy mají výhodu, že se po odkvětu mohou nechat na místě zatáhnout. Příští rok znovu vykvetou. Jen když vidím, že trs už tolik nekvete, vyryji ho a rozsadím na jednotlivé cibule. Takto zase zesílí a za pár let pokvetou. Ale pokud máte dvojcibule či trocibule, prostě spojené cibule, tak je od sebe násilně neoddělujte a zasaďte je společně.

Zasadit je můžete do záhonu i do trávy, jen musíte počítat s tím, že se nať nesmí posekat, dokud neuschne sama. Tím cibule získá živiny pro příští kvetení.

4 komentáře:

  1. Ahoj Míšo. I já jsem si koupila narcisky a krokusy, abych se mohla na jaře kochat jejich krásou. Už je mám , ale doma 14 dní a ještě nejsou v zemi. Musím to napravit. Hezké dny. Iva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Ivo, rozhodně ještě není pozdě. Taky netrpělivě vyhlížím svůj balík, letos jsem toho objednala hodně, tak abych to stihla zasadit. Pak mě čekají tulipány a těch mám opravdu hodně. Nudit se nebudu. Už teď se těším na jarní zahradu.
      Zdraví Míša

      Vymazat
  2. Děkuji, jdu na nákupy! Narcisy jsou nádherné květiny. Z.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Jodie, taky je mám moc ráda. A každý rok se objevují nové, kterým zase neodolám.
      Zdraví Míša

      Vymazat