úterý 19. března 2019

Malé jarní zamyšlení

Není to tak dávno, kdy jsem byla velkou obdivovatelkou lánů tulipánů, které jsou nejčastěji k vidění v Holandsku. Bohužel se čím dál častěji objevují informace o tom, že tato velkovýroba květin si v ničem nezadá s pěstováním jiných zemědělských plodin - v počtu různých postřiků proti čemukoli a nutnosti používání velkého množství průmyslových hnojiv.



Dokonce to vypadá, že i na našich zahradách bychom měli postupovat stejně. Jinak prý o úrodu přijdeme.

Naštěstí to není pravda. Už léta hospodařím zcela ekologicky. Nemám na to žádný certifikát, ani ho k ničemu nepotřebuji. Zato mám čisté svědomí a naše zahrada není nebezpečná ani pro nás ani pro ostatní živočichy.


A světe div se. Vše kvete a plodí. Nic mi choroby ani škůdci nesežrali. Zato se u nás rozmnožily slunéčka, která si poradí s mšicemi, útulek tady našli ježci i spousta hmyzu. Zahrada je malý mikrokosmos a když jí dáte trochu času, svou rovnováhu si najde.



Přesto dodržuji pár důležitých zásad. Záhony střídám a nepěstuji na nich dva roky po sobě stejné rostliny. Zahradu před zimou neuklízím. Zbytky listů a stonků poskytují útočiště pro užitečný hmyz. Vše odstraním až na jaře. Používám jen vlastní kompost a někdy (málo) čistě přírodní hnojivo.
Nenutím kytky ani zeleninu žít na pro ně nevhodných místech. Když je zasadíte správně, vyroste silná rostlina, která snáze odolá chorobám i škůdcům.

A jak to máte vy? Budu ráda za vaše názory a zkušenosti.


2 komentáře:

  1. Míšo, taková zahrada je zahrada snů alespoň moje :-) My ji teprve postupně budujeme, ale v podobném duchu. Poradila bys mi prosím,které květiny můžu zasít pod mladé ovocné stromky? Jsou na severní straně. Děkuji! Zuzka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Zuzko, děkuji. Ráda bych dobře poradila, ale není to vůbec jednoduché. Musela bych to místo vidět. Svítí tam aspoň někdy slunce nebo je to jen ve stínu? Je tam sucho nebo vlhko? Obecně se pod stromy špatně daří květinám. Nejlepší jsou drobné jarní cibuloviny jako sněženky a bledule, ale ty potřebují vlhko. Bude se tam asi dařit i narcisům. Dále sasanky hajní, dají se koupit v krásných barvách. Pak konvalinky. Barvínek snese snad úplně všechno. Některé kakosty udělají krásné koberce i v částečném stínu. Nebo mě napadají čemeřice. Kvetou brzy na jaře, když ještě stromy nemají listy.Kdybych viděla aspoň fotku a znala podmínky toho místa, možná bych uměla poradit více.
      Zdraví Míša

      Vymazat