pátek 19. května 2017

Začínáme s květinovou zahradou - letničky pro začátečníky

Pěstování květin není žádná alchymie. Ale uznávám, že s některými kytkami je větší práce, abychom jim zajistili optimální podmínky. Některé kytky jsou totiž princezny choulostivé, které spálí mráz, ofoukne vítr, nesnáší plné slunce nebo jsou často napadány různými chorobami a škůdci. Jiné vyžadují dlouhé předpěstování, několikeré přepichování, než se z nich stanou samostatní jedinci vhodní do zahrady.

Krásenka
Pokud tedy se zahradou začínáte a chcete, aby vám přesto na zahradě něco rychle kvetlo, začněte s květinami pro začátečníky. Jsou to spolehlivé květiny velmi nenáročné na podmínky, které stačí zasadit nebo zasít a pak se o ně téměř nebudete muset starat.

Tady jsou ty naprosto nejméně náročné letničky, které vám pokvetou ještě letos.



Měsíček (Calendula)

Koupíte si sáček semínek a máte vystaráno. Sejí se přímo do záhonu už od března. Já je seji ještě jednou v červnu, protože celou sezónu kvést většinou nevydrží. V příštích letech se budou pravděpodobně vysemeňovat samy. Nebo si nasušíte semínka pro příští rok. Trpí sice trochu na padlí, ale to jim neubírá na kvetení. Existují plnokvěté i jednoduché varianty, vysoké pro řez květů i nízké do truhlíků. Léčivka.


Krásenka (Cosmos)

Moje favoritka. Sejeme do záhonu v dubnu nebo květnu. Když budete obírat odkvetlé květy, bude kvést až do prvních mrazů. Kvete v krásných čistých a výrazných barvách bílé, růžové a fialové. Je vysoká přes metr, proto se hodí spíš do přírodních zahrad nebo k plotu. Hodí se také k řezu.


Cínie (Zinia)

Musím se přiznat, že tato kytka se mi zpočátku moc nelíbila. Chvíli trvalo, než jsem si k ní našla cestu. Přesvědčila mě svou univerzálností a jednoduchostí pěstování. Zpočátku ji je třeba trochu hlídat před slimáky, ale když vyroste, stane se z ní absolutně nezničitelná, robusní květina. Prodávají se semínka v různých barvách i dvojbarevné. Výborná letnička do vázy. Lze předpěstovat, ale stačí sít přímo na záhon. Kvete pak trochu později, ale rychle to dožene. Nesejte je příliš nahusto, jednotlivé rostliny se dost rozrostou. Případně mladé rostlinky rozsaďte po 10 centimetrech.




Aksamitník (Tagetes)

Tady doporučuji předpěstovat doma nebo venku v truhlíku. Klíčí rychle a spolehlivě, ale chutná náramně slimákům a mladé rostlinky proti nim nemají žádnou šanci. Já je na své velké zahradě nepěstuji v záhonech, ale ve velkých květináčích s rajčaty. Žluté s nimi krásně ladí  a chrání rajčata proti škůdcům. V případě, že budete odstraňovat odkvetlé květy, bude kvést opět do podzimu.



Žádné komentáře:

Okomentovat