středa 26. dubna 2017

Sbírkové skleníky Olomouc

Součástí Výstaviště Flora Olomouc jsou ve Smetanových sadech také Sbírkové skleníky. Veřejnosti jsou přístupné celkem 4 skleníky: palmový, kaktusový, tropický a subtropický.


Palmový skleník
Největší a nejstarší (postaven v letech 1927-30) ze všech skleníků. Nabízí vzrostlé exempláře palem, strelitzií, ibišků a jiných exotických rostlin.


Mě nejvíce zaujaly nádherné barevné trsy listenů Boungaivillee v barvě žluté a růžové. Tuto rostlinu miluji. Každoročně si ji kupuji ke vchodu na zahradu, kde krásně kvete. Ale pak málokdy přežije zimu.


Krásné byly také bohatě kvetoucí orchideje. Dětem se líbily zvířata jako leguán, ryby, želvy, ptáci.



Kaktusový skleník
Najdete v něm kaktusy a sukulenty. Některé jsou opravdu veliké jako  Echinocactus gruzonii,které jsou pravděpodobně největší v Evropě. Spousta kvetla různobarevnými květy.





Tropický skleník
Zde se můžete na chvíli ocitnout v tropickém pralese s jeho vlhkým vzduchem  a nejrůznějšími liánami tropických rostlin. Jsou tady také nádrže s lekníny. Budete se kochat broméliemi, orchidejemi, tilandsiemi.




Subtropický skleník
V posledním skleníku budete procházet sadem, který je plný citrusů - mandarinek, citrónů, grepů. Plodí zde i další užitkové rostliny subtropického pásu jako například tomel, olivovník nebo granátovník.


Rozhodně doporučuji jejich návštěvu buď v rámci návštěvy výstavy Flora Olomouc nebo ještě lépe mimo termín výstavy. V tom případě je můžete spojit třeba s Botanickou zahradou a Rozáriem, kam pohodlně dojdete pěšky a ještě uvidíte aspoň kousek Olomouce. Ta sama o sobě stojí za návštěvu.

2 komentáře:

  1. Hi Michaela and thank you for the pictures! Thanks to greenhouses, we can admire plants which don't grow in our own gardens. Thank you for your kind comments on my blog. Have a nice weekend!

    OdpovědětVymazat
  2. Hi Tatyana, I am glad I can share my hobby with other flower admirers from all over the world. Thanks to your gorgeous photos, I feel for a moment I can also walk through this beautiful tulip garden. Have a nice days.

    OdpovědětVymazat