sobota 28. dubna 2018

Šeříková

Mít aspoň jeden šeřík na zahradě je skoro povinnost. Je to absolutně spolehlivý keř, v našich nelehkých podmínkách naprosto odolný. Navíc je dlouhověký, bezúdržbový. Netrpí žádnými chorobami, nenapadají ho žádní škůdci. Prostě vzor dokonalosti.



Jeden keř nám už dlouhá léta lemuje dvorek a v létě poskytuje potřebný stín. Za ty roky se z původního tmavě fialového a plnokvětého stal napůl světle fialový. Mohla bych jeho plané výhony vyřezávat jako nepatřičné, ale mi se právě to, že je dvoubarevný moc líbí. Z jednoho šeříku mám dvojí květy.



Před třemi lety jsme mu pořídili kamaráda - bílý šeřík Krasavitza Moskvy. Letos poprvé vykvetl a je to krása nesmírná. Původně světle fialová poupata se postupně mění v čistě bílé květy.


Bohužel šeřík není zrovna vzor trvanlivosti, když ho nařežeme do vázy. Pomůže, když ho zbavíme většiny listů a konce stonků nařízneme asi 2-5 cm do kříže. Pak ho ponoříme hluboko do vody a dáme aspoň na hodinu do chladna, aby se pořádně napil. Ani tak nevydrží déle než 3-5 dnů, ale za tu krásu a hlavně nádhernou vůni to rozhodně stojí.


5 komentářů:

  1. Práve včera som si z prechádzky doniesla veľkú kyticu šeříka u nás zvaného orgován. Tvoje rady ,ako ho čo najdlhšie udržať vo váze, mi prišli úplne vhod. Škoda, že ho nemám na záhrade, ale do mojej mini záhradky sa nijako nezmestí. Prajem krásne slnečné dni.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moniko, Tvé slovenské názvy mě vždy překvapí. Existují i zakrslé formy, skoro do skalky. Zkus si pro něj najít kousek místa, odměnou bude nádherná vůně.
      Po letošním jaru vyměním slunce za trochu deště, který se u nás někam ztratil.
      Zdraví Míša

      Vymazat
  2. Nádherná barva. Takovou bych si do zahrady přála, někam dopředu před dům. Vzadu máme bílý. Ten je také krásný, ale do vázy ho trhat nebudu. Šetřím si ho na sirup. :-)
    Měj se moc hezky, Míšo. Pa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dý, to jsem netušila, že se ze šeříku dá udělat sirup. Jak chutná? Já bych si udělala nejradši parfém.
      Krásné dny. Míša

      Vymazat
    2. Byl lahodný na jazyku, opravdu taková květinová chuť. A když se ještě podaří zachovat tu vůni šeříku, cítíš ji v ústech také. :-)

      Vymazat