úterý 19. září 2017

Lesní skalka

Po skalce jsem nikdy zvlášť netoužila. Zdálo se mi, že na naší velké mírně svažité zahradě by nijak nevynikla.



Na druhou stranu, po celou dobu máme na zahradě uskladněné kameny ze základů stodoly, kterou jsme kdysi dávno zbořili. A když začal soused plánovat výměnu plotu mezi námi, museli jsme kameny přemístit na nové místo.



Přitom mě syn přemluvil, abychom si aspoň malou skalku vytvořili. Sám pečuje docela svědomitě o kamenné koryto, které osázel netřesky a jinými skalničkami. Nakonec jsem tedy souhlasila. A syn sám kameny navršil.



Jediné jakž takž vhodné místo bylo ve stínu pod ořechem na hranici dvorku a zahrady. Ale co se skalkou ve stínu?



Rozhodli jsme se tedy, že si vytvoříme lesní skalku. Několik malých keříků jsme koupili, ale většinu dalších rostlin, jsme si opravdu přinesli z lesa. Mechy, kapradiny, nějaké kytky a trávy.



Dokonce jsme si dovolili odnést jeden napůl suchý modřín, který měl zelené jen dvě malé boční větve. Vypadal tak uboze, že by v lese určitě nepřežil. Nevím, jestli zvládne přesazení. Pokud se to podaří, jsme zvědaví, co se nám z něj podaří vypěstovat.


Hotovou skalku jsme na týden zakryli pletivem proti kočkám, aby nám nasazené keříky, stromy a mechy nevyhrabaly. Mezi kameny zůstala ještě spousta volných štěrbin, do kterých asi přibudou sasanky nebo jiné drobné kvetoucí rostliny.




4 komentáře:

  1. Náhodou lesní skalka je dobý nápad, a pokud je syn tvořivý a pomohl s nošením kamenů, tak to musela být i tvořivá zábava, při které jste byli spolu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Syn v podstatě tu skalku vybudoval, to ho bavilo nejvíc. Ale i s osázením mi pomohl, spolu jsme hledali, čím osadit. Prima rodinný projekt.
      Míša

      Vymazat
  2. Už teraz vyzerá skalka zaujímavo a postupne ako sa budú rastlinky rozrastať to bude ešte krajšie. A pôsobí to veľmi prirodzene.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Moniko. Jsem taky zvědavá, jak se bude rostlinkám dařit. A přemýšlím, co ještě přidat.
      Míša

      Vymazat