sobota 1. září 2018

Když kvete chocholatice

Chocholatice (Eucomis) je cibulnatá květina původem z Afriky, kterou v našich podmínkách pěstujeme nejčastěji jako rostlinu přenosnou. Sází se do květináčů tak, aby vrchol cibule částečně vyčníval nad substrát.



První rok po zasazení se musíte obrnit značnou trpělivostí. Dlouho trvá, než začne kořenit, stejně jako než se objeví malá bílá špička, která prozradí, že se brzy dočkáte listů. Ty jsou dlouhé a  připomínají klívii.



Stejně dlouho trvá, než se cibule zakoření řádně a chocholatice začne kvést. Moje to zvládla poprvé letos, až ve třetím roce po zasazení. Květy připomínají květenství ananasu.


Na podzim omezíme zálivku a před příchodem mrazů přeneseme chocholatici domů. Rostlina není extrémně choulostivá, nemusíte se bát, že by nezvládla i slabý noční mrazík.



Když ji uschováme i s květináčem v chladnější místnosti, začne druhým rokem v březnu nebo dubnu rašit. Obvykle ji přesadím do nového substrátu a celkem brzy, když už nehrozí velké mrazy, vynáším ven.

2 komentáře:

  1. Velmi zajímavá rostlina, květ je jemný a opravdu vypadá jako chochol. Podle listů vypadá jako klívie. Žasnu, kolik zajímavých rostlin je kolem nás. Zajímalo by mne, jestli květ voní?? Krásný počátek září D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diano, myslím, že nevoní, ale kvete hodně dlouho-několik týdnů.
      Zdraví Míša

      Vymazat